maandag 5 januari 2015

Winter

Na een winterse reis met veel sneeuw in Luxemburg en de Ardennen, zijn we vorige week weer in ons huis gearriveerd. We wisten dat er een bijzonder slechte periode geweest was qua weer en we waren erg benieuwd hoe alles erbij lag. Gelukkig was er bij ons niets beschadigd door de vele stortregens. We hebben inmiddels gehoord dat de oudere inwoners van ons dorpje nog nooit zoveel noodweer achter elkaar hebben meegemaakt. 
In de zon op het terras
We zijn hier nu een week en werden iedere ochtend verrast door een strakblauwe lucht. Naarmate de week vorderde nam de wind langzaam af. Gisteren was het in de schaduw bijna 20 graden en in de zon 35 graden. Ligbedden maar eens tevoorschijn gehaald en heerlijk in de zon gelegen. Wat een cadeautje!
We hebben oliebollen gebakken op de barbecue. Dat is weer eens wat anders. Bij de buren een schaaltje afgegeven. Later vertelde Franse buurvrouw Sabine "ik heb een oliebollen geproefd, het was heerlijk". Ze had de naam onthouden.
Wat ook zo geweldig is (mijn hobby ) is dat hier, zelfs in de winter, de was lekker buiten aan de droogmolen kan hangen. Dat kan thuis in het bos bijna nooit. Alles ruikt dan zo heerlijk fris. 
De zon gaat hier een half uur eerder op en de zonsondergang is een half uur later dan in Nederland. Daar komt nog bij dat het licht erg helder is. De dagen zijn veel langer. Er staan nog planten in de tuin die bloeien.
We hebben nu echt vakantie en hoeven niet te klussen. Behalve wat dingetjes zoals onkruid wieden, gras maaien, tuinhuisje in de beits zetten, etc. We maken fijne wandelingen, ik lees natuurlijk veel en we hebben nog een paar (eet)afspraken staan met buren en vrienden. 
Kerkje van Gailhan
Woensdagavond komen onze buurtjes, Éliane en Jean-Yves, bij ons eten. We gaan een Indonesische maaltijd voor ze klaarmaken. Vrijdagavond gaan we met Jean-Yves naar La nuit des Lucioles van de Pont-du-Gard. Een lichtjesfeest ter gelegenheid van het feit dat de Pont sinds 30 jaar op de Unesco erfgoedlijst staat. De inwoners van de regio konden hier gratis kaarten voor krijgen.
Zaterdag zijn we, als inwoners van het dorp, uitgenodigd door burgemeester en wethouders voor een Nieuwjaarsbijeenkomst. We krijgen een aperitief en "la galette des rois" aangeboden. Leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten