zondag 11 januari 2015

La nuit des lucioles

Pont du Gard
Vrijdagavond zijn we naar de Nuit des Lucioles (vuurvliegjes) geweest. Dit was een manifestatie die georganiseerd werd vanwege het feit dat de Pont du Gard in 2015 dertig jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Op 3 avonden vond dit feest plaats en het was alleen bestemd voor de inwoners van de regio. De gratis toegangskaarten moesten persoonlijk afgehaald worden in december, wat voor ons niet mogelijk was. Dit heeft onze buurman Jean-Yves gedaan. Ook voor zichzelf heeft hij een kaart opgehaald. Zijn vrouw had nachtdienst en kon helaas niet mee.

Overzicht van het terrein op de rechteroever

We kwamen tegen 17.30 uur aan bij de parkeerplaats. De zon ging net onder.
Terwijl we richting de Pont liepen, werden overal vuurpotten aangestoken door mensen in zwarte overjassen met een hoed op. Ze hadden flessen petroleum en toortsen bij zich. Het was een sprookjesachtig gezicht. Inmiddels was het helemaal donker geworden. Er waren ruim 3000 vuurpotten op de grond en aan allerlei stellages en in bomen, vuurpijpen en korven. De hele Pont du Gard was voorzien van lange kabels waaraan vuurpotten hingen. Er was nergens kunstlicht. Als je over de brug liep was dat een fantastisch gezicht.

Kabels aan de brug met vuurpotten
De oevers van de rivier de Gardon waren verlicht en ook overal waar je maar keek zag je de lichten. Er waren duizenden mensen. Iedereen genoot van de bijzondere sfeer en alles wat er te zien was.
Er was nog een toespraak en er werd een minuut stilte gehouden vanwege de terroristische aanslagen. Veel mensen hadden een bordje of papier met "Je suis Charlie" erop. Er was ook een herdenkingsplek ingericht.
Kortom een avond die we niet hadden willen missen en waar we nog lang aan zullen terugdenken.

Vuurbollen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten