maandag 22 september 2014

Pont du Gard

Pont du Gard
Vandaag hebben we een "oude bekende" bezocht, de Pont du Gard. Ik ben er voor het eerst in 1974 geweest, met mijn correspondentievriendin uit Montpellier en haar familie.

1974. Bovenop de Pont du Gard, met Marie-Ange en Joëlle
In 1977 zijn Ronald en ik er samen geweest.Na 37 jaar voor de 3e keer, nu op de motor. Wie had dat ooit kunnen denken. De hele entourage is inmiddels onherkenbaar veranderd. Het is sinds bijna 30 jaar een monument dat op de Unesco werelderfgoedlijst is geplaatst. Dit is het mooiste Romeinse bouwwerk ter wereld dat zo goed bewaard is gebleven. Er zijn nu een museum, restaurantjes, tentoonstelling, etc. Wij konden destijds gewoon met de auto over de brug rijden en er zelfs helemaal, aan de bovenkant, overheen lopen.
Detail met wandelweg voor bezoekers
Maar de brug is nog steeds hoe hij was. Imposant, indrukwekkend, enorm! Met open mond kun je kijken naar dit bouwwerk van 2000 jaar oud, 275 meter lang en 47 meter hoog. Een aquaduct, gebouwd door de Romeinen. Er is geen cement gebruikt en het heeft alle eeuwen overleefd. Dit is het enige overgebleven deel van het aquaduct, dat oorspronkelijk 50 kilometer lang was en dat 30.000 tot 40.000 m3 water per dag van Uzès naar Nîmes transporteerde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten